TMGDK'da istihdam edilen TMGD'lere iliþkin duyuru



DUYURU
Son zamanlarda Genel Müdürlüðümüze  sözlü ve yazýlý olarak;  bir TMGDK bünyesinde tam zamanlý olarak istihdam edilen TMGD’nin sahip olduðu baþka bir sertifika ile (Çevre Danýþmanlýðý, Ýþ Saðlýðý ve Güvenliði vb) ilgili diðer alanlarda da hizmet vermesi hususunun mümkün olup olmadýðýna iliþkin açýklýk getirilmesi talep edilmiþtir.
Soruya iliþkin olarak;
1-Tehlikeli madde güvenlik danýþmaný olan kiþiler ayný zamanda iþ saðlýðý ve güvenliði sertifikasýna veya çevre danýþmanlýðý sertifikasýna sahip olduðu durumlarda bu iþlerden ikisini veya üçünü birden yapmaya kalktýðýnda;
a) Tam zamanlý çalýþtýðý TMGDK da daha düþük bir ücretle istihdam edilmelerine yol açacaðýndan ayný iþi yapan fakat bünyesinde bu tür belgeleri bulunmayan elemanlardan reel olarak istihdam yapan TMGD Kuruluþu yönünden eþitlik ilkesi ortadan kalktýðý gibi, haksýz rekabet koþullarýnýn doðmasýna ve verilen fiyatlardaki ciddi farklýlýklar sebebi ile hizmet alýcýlarýnda da kafa karýþýklýðý yaratacaktýr.
Genel Müdürlüðümüzün kanundan gelen asli görevlerinden biri ve en önemlisi 655 sayýlý KHK nin 10 uncu maddesinin (1) inci fýkrasýnýn (a)bendinde“???.kamu yararýný gözetecek tarzda serbest, adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamýnda yapýlmasýnýve bu faaliyetlerin diðer taþýmacýlýk faaliyetleriyle uyumlu olarak hizmet vermesini saðlamak”  , ayný KHK nin (1) inci fýkrasýnýn
(b) bendinde de”???. kamu yararýný gözetecek tarzda serbest, adil ve sürdürülebilir bir rekabet ortamýnda yapýlmasýný saðlamak.”  ,
(c) bendinde ise “ Tehlikeli mal taþýmacýlýðý alanýnda hizmet üretenler ile hizmetten yararlananlarýn hak, yükümlülük ve sorumluluklarýný belirlemek.”
Hükümleri ile düzenlenmiþ ve yine bakanlýðýmýzýn 18.07.2017 Tarihli ve 58352 Sayýlý Oluru ile Yürürlüðe Giren Tehlikeli Madde Güvenlik Danýþmanlýðý Kuruluþlarýnýn Yetkilendirilmesi Hakkýnda Yönerge nin (8) inci maddesinin (f) bendi uyarýnca, “idarece rekabet, baðýmsýzlýk ve reel istihdam koþullarýný olumsuz etkilediðinin kesin olarak belirlendiði takdirde verilen TMGDK yetki belgesi iptal edilir.” Amir hükmü ile talimatlandýrýlmýþtýr.
b) Son derece önem arz eden iþlerden olan can, mal ve çevre emniyeti için uluslararasý ve ulusal mevzuatla kesin hükümlere baðlanmýþ tehlikeli madde güvenlik danýþmanlýðý, çevre saðlýðýný korumayý amaçlayan ve yine ulusal ve uluslararasý mevzuatla hükme baðlanmýþ çevre danýþmanlýðý ve ayný þekilde çalýþanlarýn iþlerini yaparken hayati risklerden ve hastalýklardan korunmasýný yine ulusal ve uluslararasý mevzuatla hüküm altýna alýnmýþ iþ saðlýðý ve güvenliði uzmanlýðý iþlerinin ayrý ayrý önemli olduðu ve özenli disiplinli ve kaliteli bir hizmetin verilebilmesi için her biri için gerekli ve yeterli zamanýn ayrýlmasý gerektiði tartýþmasýz bir gerçektir.
Bu iþlerin yapýlmasýnda denetimin tarafsýzlýðý ve güvenliðinin saðlanmasýný amaçlayan Tehlikeli Madde Güvenlik Danýþmanlýðý Kuruluþlarýnýn Yetkilendirilmesi Hakkýnda Yönergenin (5).maddesinin (5) inci fýkrasýnda tanýmlanan hükümlerde son derece açýktýr.
Buna göre” Ýþ saðlýðý ve güvenliði hizmeti veren kuruluþlar, toplum saðlýðý hizmeti veren kuruluþlar, çevre danýþmanlýk firmalarý,?? veya bu kuruluþlarýn ortak olduðu kuruluþlar TMGDK olarak yetkilendirilemezler.
Þeklinde olup gerek firma bazýnda ve gerekse danýþmanlar bazýnda illiyet baðýný kaldýrmýþ görev alanlarýný sýnýrlandýrmýþtýr.
Diðer yandan ülkemizde yýllýk ortalama çalýþma sürelerine baktýðýmýzda yýlýn 365 gününden resmi tatiller ve hafta sonu tatilleri ile mevsim koþullarýna göre kýsýtlanan çalýþma zamanlarý ve hastalýk ve yasal izin süreleri çýkarýldýðýnda geriye kalan çalýþma süresi 210-230 gün civarýndadýr.
Bunu 12 aya böldüðünüzde aylýk bir danýþmana düþen çalýþma süresi 18 günü bulmakta ve bir TMGD nýn da 8 iþletmeye hizmet verebileceði gerçeðinden hareketle, TMGD nýn bir iþletmeye ayda sadece iki üç gün hizmet verebileceði,
baþka bir iþte daha çalýþmasýnýn hayatýn olaðan akýþý ve böyle ciddi bir iþin olaðan koþullarý ile baðdaþmayacaðý izahtan varestedir.

Bu nedenle idare bu durumda kalacak olan iþletmeler için önlem olarak yönergenin 12 ci maddesinin (3) cü bendinde ” Ýdare, iþletmenin iþlem hacmi, elleçlenen tehlikeli maddelerin çeþitliliði, faaliyet alanýn sayýsý, personel sayýsý, kaza sayýsý vb. durumlarý dikkate alarak, gerekli gördüðünde iþletmelerden TMGD sayýsýnýn artýrýlmasýný isteyebilir.” Þeklinde bir hükümle bu konuda tedbir almýþtýr.

Buna raðmen TMGD hizmeti yaný sýra baþka bir alanda da çalýþma yapýlmasýnýn her yönü ile kabulü mümkün olmayan bir durum olduðu gibi, hizmet verilen sektör tarafýndan da iþin ciddiyetinin olmadýðýnýn bir göstergesi olarak anlaþýlmasýna sebep olunacaktýr.
Yukarýda izah edilen sebepler ve mevzuat nedeniyle TMGD Kuruluþlarý bünyesinde tam zamanlý olarak istihdam edilmiþ TMGD lerin baþka bir yerde ikinci bir iþte SGK lý olarak görev yapmalarý söz konusu deðildir. TMGDK ve TMGD nýn Mevzuatýn gerektirdiði ciddi idari yaptýrým kararýyla karþý karþýya kalmamalarý için gereken hassasiyetin gösterilmesini önemle rica olunur.


Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı hizmeti talepleriniz için,